in

Πολεμική τέχνη Dambe: Σκληροτράχηλοι Νιγηριανοί μάχονται μέχρι θανάτου

Ανά τον κόσμο μπορεί κανείς να συναντήσει αμέτρητες πολεμικές τέχνες, η καθεμία προσαρμοσμένη αλλά και συνυφασμένη με τις παραδόσεις, τη θρησκεία αλλά και τη φιλοσοφία κάθε λαού. Άλλες υιοθετούν μια πιο αμυντική και ήπια στάση. Άλλες αφήνουν λίγα… παραπάνω περιθώρια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Όλες ανεξαιρέτως έχουν να προβάλλουν τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μοναδικές. Από την αστείρευτη «σπιρτάδα» και τις αστραπιαίες κλωτσιές του Τάε Κβο Ντο, μέχρι και τις μαγευτικές, χορευτικές κινήσεις του Καποέιρα.

Τα τελευταία χρόνια όπως είναι λογικό, έχουν υπερισχύσει οι πολεμικές τέχνες που στηρίζονται στην αμυντική τους φιλοσοφία. Στην προσπάθεια να αποβάλλουν ένα μέρος της τεράστιας βιαιότητας που εμπεριείχαν οι παλαιότερες πολεμικές τέχνες, οι κανόνες προσαρμόστηκαν έτσι ώστε η ασχολία αυτή να αποκτήσει περισσότερο την ιδιότητα του… αθλήματος και να ξεφύγει από τη στεγνή και ωμή βία. Αντίθετα σε αυτούς τους ρυθμούς κινείται η Dambe, η δημοφιλέστερη πολεμική τέχνη της Νιγηρίας όπου διατηρεί αυτούσια τα σκληρά, επιθετικά της χαρακτηριστικά.

Το άθλημα που προσεγγίζει περισσότερο από κάθε άλλο τη Dambe είναι το Box, αν και υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τέχνες. Ενας αγώνας περιλαμβάνει τρεις γύρους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάποιο χρονικό όριο. Οι τρόποι να ολοκληρωθεί ένας γύρος είναι τρεις. Είτε ένας από τους δύο αθλητές να πέσει στο χώμα, είτε να ζητήσει να τελειώσει ο γύρος, είτε ο διαιτητής να κρίνει πως… δεν υπάρχει ένταση.

Πριν αρχίσει ο αγώνας, οι διαγωνιζόμενοι προετοιμάζονται με ένα μοναδικό τρόπο. Δημιουργούν ουλές στα χέρια τους και τα «εμποτίζουν» με διάφορα βότανα τα οποία βοηθούν στην αντοχή και τη δύναμη. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, με μια ταινία οι αθλητές δένουν σφιχτά το ένα τους χέρι. Με αυτό το χέρι θα μπορούν να επιτεθούν, ενώ το άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για άμυνα. Το «επιθετικό» χέρι που ονομάζεται «δόρυ» συνήθως… εξοπλίζεται με κοφτερά κομμάτια γυαλιού κολλημένα με ρητίνη. Το αμυντικό χέρι, όπως και το υπόλοιπο σώμα, είναι εντελώς απροστάτευτο και ονομάζεται «ασπίδα».

Οι αγώνες διεξάγονται κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης Lagos της Νιγηρίας. Καθημερινά μπορεί κάποιος να συναντήσει αγώνες στο δρόμο, ενώ τις Κυριακές πραγματοποιούνται οι πιο σημαντικοί. Το κλίμα που δημιουργείται γύρω από τους δυο πυγμάχους είναι πολεμικό. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι κραυγές των θεατών αλλά και τα παραδοσιακά όργανα που συνοδεύουν τη μάχη δημιουργούν άγρια συναισθήματα. Παράλληλα, όσο ο αγώνας εξελίσσεται το κοινό έρχεται όλο και πιο κοντά, αφού δεν υπάρχει οριοθετημένο «πεδίο μάχης», πιέζοντας τους αγωνιζόμενους να έρθουν σε… στενότερη επαφή.

Η μουσική αποτελεί βασικό κομμάτι και ποτέ δεν λείπει από έναν αγώνα. Οι πυγμάχοι ενθαρρύνονται από το ρυθμό που τους δίνουν οι μουσικοί, ενώ αυτός που θα νικήσει κάνει τον… γύρο του θριάμβου ακούγοντας τα τραγούδια που παίζονται για να τον τιμήσουν. Η Dambe είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Νιγηρία. Ατομα και από τα δύο φύλα παρακολουθούν τους αγώνες που διεξάγονται, ενώ στους αθλητές προσφέρονται πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, παρόλο που πρόκειται για μια ιδιαίτερα φτωχή χώρα.

Δείτε φωτογραφίες τραβηγμένες από αγώνες Dambe στην Νιγηρία:

Lagos, Nigeria- Young boxers prepare for their match by tightly Lagos, Nigeria- Drumming plays a significant role in each match. Lagos, Nigeria- A match between two fighters is stopped by anoth 'Shago' Sumula Alabo is "sprayed" with money after a match in La x-default Lagos, Nigeria- Young Dambe boxers during a match in Lagos, Nige Lagos, Nigeria- Fans look on during a Dambe match in Lagos, Nige Lagos, Nigeria- Dambe boxer 'Shago' Jango, 25, displays the "spe Lagos, Nigeria- Small cuts are made on the striking arm and a mi Lagos, Nigeria- Dambe boxer 'Shago' Rikishi, 25, poses for a por

πηγή: iefimerida.gr

What do you think?

29 Points
Upvote Downvote

Written by Axioperiergos

gata vlepi pouli se othoni ipologisti

Γάτα «ρίχνει σφαλιάρες» σε… Ψηφιακό Πουλί! (Βίντεο)

den tha theles na doulevis mazi tous 13

21 άνθρωποι που ΔΕΝ θα ήθελες να δουλέψεις μαζί τους ΠΟΤΕ! (Φωτογραφίες)